nocny olsztyn

ddaniel5 TROCHE NIETYPOWO...ale liczę na Was

Jesteś użytkownikiem forum? Tutaj możesz napisać parę słów o sobie.

ddaniel5 TROCHE NIETYPOWO...ale liczę na Was

Postprzez ddaniel5 niedziela, 8 listopada 2009, 16:13

Witam Wszystkich nocnych marków :PPP
Mam na imię Daniel i lat 25 :D

Jak Wszyscy lubię imprezować...z tym, że w Olsztynie tylko jako turysta (kilkakrotnie), i jestem z tego powodu baaardzo zadowolony. Podoba mi się to miasto bardziej niż inne mimo iż pochodzę z miasta równie dużego...a nawet większego:)

Ale przejdźmy do konkretów...znalazłem się tu totalnym przypadkiem. Mianowicie zamierzam się przenieść na stałe do Olsztyna - po prostu zamieszkać. Czy moglibyście napisać mi coś więcej na temat realnego codziennego życia tu w Olsztynie? Jak z pracą, wynajęciem mieszkania...

Potraktujcie na poważnie ten post, bo podejrzewam - jeśli dobrze zareklamujecie swoje miasto (choć w sumie wiem, że lepszego nie ma) będzieeeemy często nocami zwiedzać regionalne kluby i puby:)))

Naprawdę dzięki z góry z info!

Pozdrawiam Wszystkich

ddaniel5
ddaniel5
Obcy

Re: ddaniel5 TROCHE NIETYPOWO...ale liczę na Was

Postprzez artinu niedziela, 8 listopada 2009, 19:28

Też kiedyś się zastanawiałem jak to będzie mieszkać w Olsztynie. :)

Ale teraz już wiem wszystko. Może nie jest to metropolia na miarę Warszawy (ale kto by chciał mieszkać w Wawie ;P).
Olsztyn jest naprawdę fajny, wbrew obiegowym opiniom, które krążą od człowieka do człowieka (ale podobnie ludzie wypowiadają się na temat różnych miast -a wielu z nich nawet w tych miastach nie była).

Ale wracając do Olsztyna. Fajne miasto, jeszcze wspanialsza okolica (jeziora, lasy - dają ogromne możliwości wypoczynku, spływy kajakowe, biwaki itp). W żadnym polskim mieście (chyba)
nie ma tyle jezior.
Fajna starówka (choć trochę mała). Każdy jednak znajdzie tam coś dla siebie. Jest mnóstwo klimaciarskich knajpek, pubów i dyskotek. Wiele z nich jest opisanych na forum.

Kolejna sprawa Kortowo. To specyficzne miejsce i najlepiej trafić tam jak się jest studentem, ale myślę, że człowiek z większym życiowym też stażem się tam odnajdzie. Miejsce kipi młodością i pozytywną energią. Szczególnie plaża Kortowska w lato ;D

W Olsztynie studiuje mnóstwo osób. Można poznać naprawdę masę ciekawych osobowości.

Pytasz też o wynajem mieszkania. Nie jest to problem, a co fajniejsze ceny nie są wysokie. Jeśli zależy Ci np na pokoju możesz go mieć już za 350 zł/mc.

Praca, cóż jak wszędzie kto chce to znajdzie. Napisz w jakiej branży to może coś podpowiem ;)

Pozdro. Na chwilę obecną to tyle moich wypocin o Olsztynie. Może jeszcze coś dopiszę ;)
artinu
Znajomy z widzenia

Postprzez ddaniel5 niedziela, 8 listopada 2009, 19:48

Wielkie Dzięki za odpowiedź!!

Przede Wszystkim Olsztyn zawsze jak i Warmia Mazury kojarzyły mi się bardzo dobrze, ale nie tylko jako tereny ale też jako ludzie, miałem okazja spędzić trochę czasu w Olsztynie ale zawsze raczej jako turysta bądź gość... i teraz kiedy właśnie nadarza sie okazja...poważnie biorę pod uwagę przeprowadzkę.

Zapytałeś o branżę...mam duże doświadczenie w motoryzacji (doradca serwisowy, sprzedawca części) ale też i inne takie jak sprzedaż ogólna. Nie ukrywam, że na początku pewnie zadowolę się każdą pracą, która pozwoli mi w miarę normalnie pomieszkiwać w Olsztynie.

Kortowo... słynne w całej polsce jak i nie tylko :)) W to miejsce trzeba faktycznie zawitać...bo ta tak jak być w Gdańsku a morza nie widzieć:D

Skoro już zadaje tych pytań mnóstwo (w sumie życiowa decyzja), to w jakiej okolicy najlepiej szukać mieszkania? Chodzi mi głównieo bezpieczeństwo jak i o dobra komunikację...

Dziękuje serdecznie za odpowiedzi, mam nadzieję jeśli tylko dojdzie do skutku moja przeprowadzka...a licze na to, że będę mógł to opić z Wami w jednej z Olsztyńskich knajp :)))) i podziękować za rady.

ddaniel5
ddaniel5
Obcy

Postprzez tutiki poniedziałek, 9 listopada 2009, 00:55

ddaniel5, witaj na forum!
Chciałam wypowiedzieć się w sprawie stancji, bo możliwości jest mnóstwo, kwestia tego, co kto lubi...

Osobiście poleciłabym Jaroty i Nagórki, bo lubię nowe budownictwo i ładne, nowoczesne mieszkania. Cena jest zapewne większa, ale komfort mieszkania także. Dojazd do każdego innego miejsca w Olsztynie jest bezproblemowy, chyba co 300m są przystanki MPK, dojazd taksówką to również w miarę akceptowalny koszt max. 20 zł. Kłopot pojawia się, kiedy chcesz wrócić nocą z imprezy, bo albo uzależniasz się od nocnej "setki", która kursuje straszliwie rzadko, albo bulisz ciężkie dyszki za taksówkę. Ale - jak już wspomniałam - coś za coś.

Jeżeli najważniejsze jest dla Ciebie mieszkanie blisko centrum, to blokowiska Kormorana (Dworcowa, Wyszyńskiego, Pana Tadeusza itepe) będą dla Ciebie jak znalazł. Ceny przystępne, tylko mieszkania stare i zaniedbane, do tego głównie w zakaraluszonych wieżowcach z PRLowskiej płyty.

Dla romantyków ceniących przyrodę, poranny śpiew ptaków i szum jeziora za oknem, ale uzbrojonych w cierpliwość, by czekać na piekielnie rzadkie autobusy MPK polecam Likusy - w przystępnych cenach spore pokoje w domkach jednorodzinnych. Przeważnie za cenę mieszkania u właścicieli.

Generalnie nie masz czego szukać na Dajtkach - daleeeeeeeeko, MPKów mało, a szum jeziora zastępuje szum samolotów i tłumów walących z koncertów na lotnisku ;).

No i dla zwolenników studenckiego życia - oczywiście Kortowo i Kortowo II. Stancji Ci tam dostatek, ale żeby znaleźć coś w listopadzie, powinieneś zacząć szukać w marcu 2007.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłam :].

Miłego postowania. Pozdrawiam.
Tutiki
tutiki
Znajomy z widzenia

Postprzez Talita poniedziałek, 9 listopada 2009, 08:02

witaj Daniel rozgość się :)
A bad woman is the sort of woman a man never gets tired of.
Talita
Ziom nad ziomy

Postprzez ddaniel5 poniedziałek, 9 listopada 2009, 20:21

Nooo tutiki rozjaśniłaś zdecydowanie baaardzo dobrze ;)))) Dziękuje baaardzo. Osobiście preferuję również nowe budownictwo...więc pewnie rozejrzę się za Nagórkami i Jarotami ;)))

Tak jeszcze zapytam... bo że pokój to koszt ok. 350-400 zł to już wiem...a jak jest z jakąś kawalerką... jakie ceny mniej więcej ;>?

Kolejne może troche lakoniczne, ale zapytam... Koszt biletu miesięcznego na autobusy?;>

Pozzzzdrawiam ;))))

P.s. Nie pytam jeszcze o dobre miejscówki z dobrym klimatem pubowo-klubowo ;DDD ale naaa bank skorzystam niebawem z Waszych rad, które są baaardzo cenne :))))
ddaniel5
Obcy

Postprzez kozung poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:02

mieszkałam na Mazurskim, Dworcowej, Polnej, Gwiezdnej, Tuwima, Jarockiej i Smętka ;) i zdecydowanie polecam Jaroty lub Nagórki (chociaż dalekoooo) lub ewentualnie okolice starówki! (koszty w górę ale warto - z molotova do domku szło się 5 minut z 2promilami we krwi a pokoik kosztował 350-400zł :)

miło mi poznać :D kózka jestem ;)
kozung
Ziom

Postprzez adi czwartek, 19 listopada 2009, 20:53

Nagórki są wporzo. :)
adi
Super ziom

Powrót do Przedstaw się...